fredag 11. november 2016

Julepynten som du enkelt lager selv


Her i huset lages det pepperkake hus i desember. Når datteren var liten var den store pepperkakehusknuse dagen det som ble sett frem til når vi baket pepperkaker. Sånn rett over nyttår var det frem med hammer og så slo hun huset sønder og sammen for å så gå å mumse pepperkaker, nonstop, melisglasur og seigemenn. Når hun ble større laget vi flere hus. Et til å spise og et par til pynt. Det har blitt en tradisjon at vi pynter med pepperkakehus til jul.


Det er heller ikke så vanskelig å lage enten man kjøper ferdige pepperkake hus som kun trengs å monteres eller man velger å bake vegger og tak selv. En mal  skrevet ut fra nettet, knekk som egentlig smeltet sukker og en god tykk melis glasur så har man et veldig godt utgangspunkt for å lykkes.


Etter flere år med pepperkakehusbaking har jeg lært meg noen triks som er alfa o mega for å få fine hus.
Bak dem tynne nok- hvis vegger og tak blir for tykke blir kakene ofte myke.
Pynt med melis glasur før huset monteres
3  La glasuren tørke helt før huset monteres.
Skal pepperkakehusene kun være til pynt og ikke spises kan man tilsette natron i melisglasuren så blir den litt hvitere og den blir litt stivere.

Pepperkake deigen fra IKEA er super til å bake pepperkakehus med. Deig fiks ferdig i boks. ( jeg vet de fleste butikker selger slike men jeg har aldri prøvd dem , men de er sikkert like gode de også) Jeg vet også at flere lager deigen helt fra bunnen av men det er smak og behag.


Det ligger masse inspirasjon på nettet på pepperkaker eller gingerbread som det kalles på engelsk/ amerikansk,det er bare å ta seg en runde å smale gode ideer.
Pynt kan man få i på matbutikken. Vil du har litt annerledes pynt enn nonstop eller seigmenn så finnes det mye i assorterte matbutikker og egne kakebake butikker.

Ideen på det øverste bildet er super, hvis man ikke ønsker å montere vegger og tak.
 Lag pepperkaker som ser ut som et hus og tegn på vinduer og dører med melisglasur og sett dem opp mot noe som støtter bak. Eller som på bildet der de har satt dem i en stor glassklar bolle med litt bomull i bunnen.


Det har blitt fredag og jeg skal ha jobbehelg. Jobbehelger kan høres fryktelig kjedelig ut men på den jobben jeg har, er det aldri kjedelig. Jeg  har verdens fineste arbeidsplass. Og når du har det - føles ikke jobb som jobb, men jobb som en bonus familie.

Ha en super dag. Klem:)


5 kommentarer:

 1. ha en flott jobbehelg, å kosa deg med husbygging, flinkeste elin klem grethe

  SvarSlett
 2. Åh,du herlige juletid.
  Her har vi også en dag,om ikke flere med pepperkakehus bygging,pluss noen dager med pepperkake baking.
  Så koselig å gjøre disse tingene med barna.
  Gleder meg allerede.
  Håper du har en god vakt.
  Ha en god kveld.
  Klem Christina

  SvarSlett
 3. å kosa deg med husbygging, flinkeste elin klem grethe


  หนังตลก

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)