mandag 16. november 2015

Tradisjoner...


Hei
Jeg er i overkant glad i julen og alle tradisjonene som vi har i vår familie. Jeg synes det er fantastisk å kunne forberede de samme tingene år etter år og jeg merker at familien gleder seg over disse tradisjonene. 
For å si det slik så er det stor kosebukse-faktor når julen ringes inn og hos oss starter det å ringe allerede på lille julaften. 
Da er det den obligatoriske kveldsmaten med julens pålegg, kakao og julekaker. Etterpå er det klassiske julefilmer og til slutt når alle har lagt seg tusler nissen rundt å fyller julestrømpene med små gaver, godteri og diverse lesestoff. Julenissen er en ok fyr og her i huset er det ikke bare barna som kan våkne opp til julestrømper fylt med gaver og godteri.  


Allers helst ønsker jeg meg snø - ja for min del kan snøen godt komme tidlig i desember og ligge til ut i mars. Jeg synes det er så koselig med snø og så blir ikke vinteren så mørk. Jeg synes følelsen av å gå på tur i snøen, når den knaker under skoa er magisk. Skjer dette rett før jul er dette en av de tingene som bringer frem den barnlige julestemningen hos meg. Jul og stress er to ord som ikke er forenlige i mitt vokabular. Jul er kos og stress er stress. Jeg har vært innom der når disse ordene har blitt hengende sammen, og har lært meg hvordan vi skiller disse to ordene. 
Start tidlig med å forberede julen, gjør det meste av innkjøp før 20 desember og la være å gå på kjøpesenter de to siste ukene før jul. 

Jeg har allerede nå skrevet en handleliste over mat som som skal handles inn før jul. Mat med holdbarhet kjøpes lenge før jul. Det høres muligens litt rart ut å skal handle inn surkål, rødkål, gløgg osv i november men når man kommer til 23 desember og har alt man trenger i hus foruten et par brett med egg, noen liter melk og fløte, føles det ikke rart skal jeg si deg- Det føles ubeskrivelig deilig. 
Akkurat hvor nyttig dette var fikk vi erfare i 2012 da det plutselig ble snøstorm og snø-kaos rett før jul. Det var mange som måtte la bilene stå og ta skiene fatt i noen dager. Ja mange måtte rett og slett holde seg hjemme og jeg som ikke har mer enn 5 minutter å gå til jobben, labbet til lårene i snø og brukte over en time for å ta meg frem. 

Den første dagen  måtte vi sende hjem de elevene som hadde å klart å ta seg frem til skolen, for de fleste nødutgangene snødde igjen fortere enn vi klarte å spa dem frem. Å når skolene stenger da er det ganske ille. Det var rene unntakstilstandene her i Rogaland. 

Da var det godt jeg hadde det meste i hus til jul og det vi trengte kunne man få etter en liten skitur til nærbutikken med sekk på ryggen. 


Vi er enda i november og jeg forbereder og planlegger litt etter litt hver eneste dag og jeg koser meg med å gjøre det - helt uten stress.  

Det er tidlig mandag morgen og jeg våknet sånn midt på natta av et skikkelig anfall av karusell svimmelhet  (krystallsyken) samtidig som taket på huset holdt på å blåse bort og bøtte vis med regn som ble kastet mot vinduet.  Det blåser storm ute. 
Da var det bare å komme seg opp, sjekke at taket forsatt satt fast, koke meg en kopp te og få i meg dagens første dose med ingefær tabletter ( hjelper mot kvalme som kommer i forbindelse med krystallsyken) 

Jeg ønsker alle en fin dag og hvis 
jeg ikke blåser bort så blogges vi!

Klem fra Elin4 kommentarer:

 1. Tak, masz rację, zrobić listę zakupów to podstawa, żeby nie mieć stresu przedświątecznego, dziękuję za przypomnienie :). Trzeba już teraz o tym pomyśleć. Zdrowia Ci życzę i smacznej herbatki! Pozdrawiam Dora

  SvarSlett
 2. Hei på deg Elin!!!
  Dette var veldig fint og lese!!!
  Herlig julestemning!!!
  Til helgen meldes det snø her hos oss.
  I Oslo er det helt hvitt i dag!!!
  Håper taket sitter på, og at du ikke er alt for svimmel og kvalm.
  Gjør det beste ut av dagen, og kos deg med juleforberedelsene!!!
  Her skal 24 kalender gaver pakkes inn i ettermiddag!!!

  Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 3. Så koseligt at lese og at se de nydelige billederne, især det første billedet faldt jeg pladask for ;)

  SvarSlett
 4. Helt enig med deg, begynn tidlig, senk skuldrene. Desember blir kos i stedet for stress, er godt i gang med julepresangene og resten skal kjøpes inn ganske raskt. Dette stresset som mange legger opp til er helt unødvenig, skjønner egentlig ikke hva de snakker om da de synes julen er kav og mas. Ønsker deg god bedring ang. svimmelheten, har selv vært der, så jeg vet hva du snakker om. Ta vare på deg selv.

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)