lørdag 21. november 2015

Rusikk jul

Bilder: Pinterest


Rustikk 
Dette året gjør vi det enkelt dere... da mener jeg enkelt som " vi tar det vi har prinsippet" og gratis julepynt finnes i skog og mark. Dette året vil jeg pynte med naturmaterialer.

Brunt, grønt og selvfølgelig litt rødt men aller mest brunt og grønt. Rusikk er et ord som klinger bra i mine ører. Det fineste er at man ikke trenger å gå lengre enn rett ned i hagen for å forberede julen.
Vil man avansere tar vi å går 200 meter, inn i skauen og der bugner det av fantastisk julepynt.Bruksgjenstander som gamle trau, kakebokser arvet eller funnet på loppis, gamle og rustne redskaper kan bli fine dekorelementer. Skøytene fra 1937, melkespann funnet på loppis, trauet mannen hanket inn på en auksjon, litt einer og en pose epler. Julepynten til trappen er klar.


Kongler har jeg flust av. Etter utallige skogsturer opp igjennom årene. Jeg tar vare på dissefra år til år,  så det har blitt en riktig så stor samling av både store og små kongler. Et lite melis dryss over dem og så var snøen klar. En fin fin ide synes jeg.
Når julen er over kan man enten riste eller skylde dem i vann, la dem tørke og de er klar til neste jul.

Kanelstenger og pepperkaker, mandariner og granatepler, mose, nøtter, kvister og små juletrær i gamle norgesglass. Skogen har godt av å bli rensket litt opp i. Skogene har de siste årene blitt helt overgrodd.  Før gjorde sauene jobben med å holde skogen nede, nå er det vi mennesker som må gjøre jobben.

Jeg har ikke dårlig samvittighet for å ta med meg hjem et titalls små grantrær hjem fra tur.
Tvert i mot.  Noen til utendørs bruk og noen til å pynte inne med.


Dette året skal det ikke brukes en krone på julepynt - annet enn å få hjem et par kilo røde epler, mandariner, kanelstenger og muligens en svibel eller 10. Det eneste det koster meg er tid. Tid til å  gå seg en tur i skogen, bake pepperkaker, binde meg noen kranser med einer og tid til å pynte. Ingenting er så vakkert som å pynte med naturens egen pynt.


Ha en strålende fin lørdag. 
Klem fra Elin 

6 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Love these pictures, especially the one with the pine-cone...but the last picture is also very cosy...Great scene!
  Lovely greetings, Peetje

  SvarSlett
 3. Å dette var som musikk i mine ører:))
  nett sånn vill jeg også gjøre det
  det er det som er
  god gammel jul<3
  nydelige bilder søte Elin
  klem Eli:)

  SvarSlett
 4. Hei Mira
  Selvfølgelig. Man går ikke inn på privat grunn og tar trær uten å spørre.

  Her i vår kommune / del av landet bruker kommuner/ stat mange penger på å gjøre den jobben som husdyr som sau og geit gjorde for 20- 30 år siden.
  Norge gror nesten igjen fordi små gårdsbruk som tidligere lå spredt legges ned. Her i vår kommune ( som er en av Norges største saue kommuner) merkes det godt.
  Bestanden av sauer og krettur blir ikke alltid mindre men når gårdsbrukene blir mindre og mindre spredt så går det ut over skog og mark. Her går ikke bare dyrene våre på dyrka mark, men i skog og på fjell.

  I vårt tilfelle måtte kommunen bruke ganske mye penger på å rense opp i skogen på friområdet nedenfor huset vårt.

  Hos oss hadde grantrærne blitt planta av velforeningen for ca 20 pr siden som et lebelte ( me bor på jæren og her blåse det) og fått tatt helt overhånd og resultatet var en skog med over 10 meter høye grantrær som stod så tett at de trærne i midten nesten ikke hadde rotfeste og var direkte farlige. Disse grantrærne formete seg i rekord fart.
  Her plukkes kun små grantrær som har frøet og som ikke er plantet av en bønder som har plan om å selge trærne :O) Å du Mira, du er ikke et nettroll fordi du tar dette opp her. Skjønner du blir lei når noen tar uten å spørre.
  Klem fra Elin

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)