fredag 8. juli 2011

Ja sånn er Kreta på en måte...


Hei og god morgen! 

Det er fredag og i morgen reiser vi hjem. Jeg har fått flere spørsmål om hvor vi befinner oss på Kreta og hvordan det er her nede. Jeg googlet en hel masse før vi dro men jeg følte det fantes lite informasjon om hvordan det virkelig er her. Mange fine bilder fra deilige strender, gamle hus og flotte hoteller men ikke noe annet som gav meg noe særlig info om hva vi reiste til.  Det tok meg flere dager å finne ut hvor jeg egentlig var i forhold til andre steder. Jeg eier ikke stedsans.
(Hvis det skulle være noen faktafeil så ring ving for de fleste opplysningene har jeg hentet fra dem. :O))


Kyststripen Hania er delt inn i flere soner. Vi bor i Agia Marina. Hver sone er ikke lengre enn at man fint kan gå hele sonen på 10- 15 minutter. Agia Marina har en egen village, altså et tettsted med butikker. Det samme gjelder også for Plantanias og Gerani osv. På onsdag for eksempel tok vi bussen opp til Plantanias, spiste der og gikk bort til Gerani der våre venner bodde.  (bussene går hver halve time hvis man ønsker å ta buss)Siden jeg kun hadde sett bilder av idylliske strender, hoteller osv ble virkeligheten en positiv opplevelse for meg som liker at det skjer noe. Selvfølgelig består Kreta av vakre strender, deilige hoteller og nydelige gamle hus men også av så mye mye mer.
Det er mye trafikk, bilistene kjører med klampen i bånn stort sett hele tiden og de stopper nesten aldri for fotgjengere.
Husk at det er varmt ( sånn sirka i halv åtte tiden har temperaturen begynt å synke og da ligger den på ca 30 grader), bilene kjører i ett sett, det tutes, hoies, det er mye turister, lokale mennesker, mange butikker, lukter og hvis du trodde at dette her er et fredelig sted så er det ikke det altså. Men jeg liker det og det råder en flott stemning over det hele. Ønsker man fred og ro skal man legge seg på stranden midt på dagen. Da er de fleste i  koma tilstand pga varmen :O)


Bildene jeg hadde satt meg i hodet var nydelige gamle hus og idylliske hager. Det finnes nok også men som oftest så blir man møtt av hus som ser rett og slett uferdige ut og hager som for meg er et villnis av busker og trær.
Det første tanken som slo meg da jeg satte meg på bussen fra flyplassen, var at "her har de ikke gjort seg halvferdige med husene" Og jeg fikk rett. Mange bygger hus med flere etasjer, flytter inn i første og så står de resterende etasjene uferdige. Her nede er det slik at hvis man bygger hus og man ikke er ferdig med huset, så trenger man ikke betale skatt. Man begynner først å betale skatt når huset er ferdig. Derfor står flesteparten av husene uferdige, rett og slett for å spare penger.


Kreta har mange olivenlunder. Om sommeren  tar de i mot turister og om vinteren høster de oliven. Det er en jungel av olivenoljer. Man kan kjøpe alt fra små flasker til beholdere med flere liter, olivenolje. Jeg har lært mye om oliven som jeg ikke viste fra før på denne turen. Blant annet at svarte og grønne oliven kommer fra samme tre, de blir bare høstet på forskjellig tid. De grønne i november og de sorte i februar.


Når jeg googlet shopping i Kreta før vi reiste kom som oftest suvenirer som smykker, lær, oliven osv opp på skjermen min.
I store byer finnes helt vanlige butikker. I villagene er butikkene mer sånn for turister som ønsker solkremer, hatter, vesker, smykker osv til en billig penge.
Mye er bare tull og tøys men du kan være heldig å komme over en del fine ting. De fleste supermarkedene     ( som kan være alt fra 10 kvadratmeter til 200 kvadratmeter store) inneholder kjente og ukjente matvarer, Norske aviser, noen norske blader som hjemmet, ukeblad osv. Jeg har vært på desperat jakt etter interiørblader men har enda ikke funnet et, så ta med blader hvis du ønsker å ligge å lese. Du kan også finne  pocketbøker på norsk.


Jeg trives godt med å gå gatelangs på kvelden å se på livet, spise lokal mat og å titte på alt det merkelige man kan finne å feste øynene på. Som på trærne som de maler stammene hvite på. Jeg gikk å lurte en hel dag på akkurat det. Svaret var at de har ikke så mye gatelys her, så de maler stammene  på trærne hvite for å reflektere lyset fra bildene. Smart!

Jeg har nok forelsket meg litt i Kreta, jeg men i små doser. Jeg kommer gjerne igjen hit men da skal vi være her i to uker og i kofferten skal jeg ha bunkevis med interiørblader og solkrem med høy faktor.

Jeg ønsker alle som er innom en vakker fredag.

22 kommentarer:

 1. Dette var et veldig godt sammedrag! Jeg var på kreta for første gang i juni, og kjenner igjen mye av det du beskriver! De har veldig dårlig tid når de kjører, og det er livsfarlig å gå over veien;) Trestammene kjente jeg og godt igjen, men skjønte ikke hvorfor de var hvite.. Da vi var der var ikke den verste varmen satt inn, så det var bare deilig:)
  Husene er så som så ja, og på min tur fra flyplassen følte jeg at det så litt slum-aktig ut..
  Mine svigerforeldre har leilighet på kreta, så vi drar nok ved en senere anledning og!

  Ha en fin dag,
  klem fra Hanne:)

  SvarSlett
 2. Hei :)
  Så fint innlegg. :)
  Fikk svar på flere ting jeg har lurt på nå.:)
  En annen ting også er alle bilvrakene som ligger rundt om kring i skråningene.
  For to år siden var vi på Cato Stalos, ikke så langt unna der du er nå. :)
  Nyt dagen. :)
  Klem

  SvarSlett
 3. Kjekt innlegg å lese Elin, visste heller ikke det om oliven. Da må du nyte siste dagen, her regner det IGJEN.
  Klemz

  SvarSlett
 4. Ah, om få dager setter jeg meg på flyet og reiser til samme sted. Vi skal til Kato Daratso, og jeg gleder meg stort:-)))
  Takk for deilig reisebrev!

  SvarSlett
 5. Hei på deg Elin!
  Høres ut som du nyter sommer og sol på Kreta :) Selv har jeg vært flere ganger på denne øya, og som mange av de andre greske øyene - jeg er forelsket!! Reiser man litt ut av bykjernen er det utrolig masse flott å se, og liker du å gå i fjellet er alternativene mange...

  Nyt sommeren videre!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 6. Nå får jeg bare enda mer lyst på en tur dit.
  takk for informasjonen.
  God helg til deg :)

  SvarSlett
 7. åh, herlige kreta!!!!!!!!

  nyt den siste dagen

  klem beate

  SvarSlett
 8. Hei Elin:)
  Så dere er i Agia Marina, jeg trodde dere var i Chaina city.. Lene og meg var også i Agia Marna en gang. Et fint sted..

  Tenk at nå er uken neste omme for dere der nede, himmel som dagene går.
  Jeg kan bare tenke meg at du lengter mye hjem til dine fritids puslerier hehe!

  Gleder meg til å høre fra deg om turen:))

  Nyt siste døgnet der nede, det er et jækla vær å komme hjem til Er meldt MYE regn i helga..argggg.

  Vi snakkes vennen!
  Gode klemmer fra Mona. (Hilsa)

  SvarSlett
 9. Varmen og alt for mye folk er grunnen til at jeg reiser til Kreta i september!!Det er fortsatt varmt,skjønner ikke de som reiser i juli.Det er dyrere,det er varmere,mer stress...Eller hva med mai,juni???

  SvarSlett
 10. Ååå, når jeg ser på disse bildene kjenner jeg at jeg lengter til Hellas...
  Jeg syntes jeg kjenner varmen, alle duftene av krydder og grill..
  Alle lydene av biler og høyrøstede mennesker...
  Ja, hele atmosfæren der nede kan jeg fornemme, jammen godt vi snart reiser dit igjen...
  Vi er der hvert eneste år, to uker i september og som oftest en uke i mai...

  Ønsker dere en strålende avslutning på ferien!

  SvarSlett
 11. Herlig å ha ferie et sted der man både kan slappe av og nyte stillheten samtidig som man kjapt kan stikke og shoppe litt. Herlig. Drømmer om ferie som starter om ca en uke...

  Klem Kaja :)

  SvarSlett
 12. Ååååå, er du på Kreta! Så herlig!
  Jeg var i Platanias høsten 2009! Vi likte oss veldig godt der.

  Kjempefine bilder med deilig stemning!

  God helg, og fortsatt god ferie!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 13. låter somen häärlig semester ! njut ! fina bilder du bjuder på ..ha det skönt i solen ..kram jeanette.kallebodalantliv

  SvarSlett
 14. Slik du opplever Agia Marina er nok ganske betegnende for typiske turiststeder. Der fins andre mindre steder på Kreta der en får mer kontakt med lokalbefolkningen og det typisk greske. Med bil kommer en ganske raskt rundt til bl.a. de koselige små landsbyene. Jeg har noen bilder på bloggen min fra gamle landsbyer.
  Nyt den siste dagen på Kreta!

  SvarSlett
 15. Jeg kjenner at jeg lengter til Kreta når jeg ser bildene dine....... Vi var 2 uker i Platanias i fjor og hadde det SYKT deilig! Så mye deilig sol, mat og deilig øl! Fantastisk sted! Tror nok vi vender tilbake men i år tar vi PARIS! Ha fortsatt en god ferie og takk for en flott blogg jeg stadig er innom og koser meg med!
  Stor klem :O)

  SvarSlett
 16. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 17. Herlige Kreta. Reiser dit i august og gleder meg. Skal til Platanias, har vært der før og det var absolutt en fin ferie plass. Synes jeg kjenner duften fra mat, solkrem og krydder allerede,johoo det blir godt for solhungride kropper. Ha ei fin helg.

  SvarSlett
 18. Flott innlegg om hærlige Kreta, flott at du har kost deg. Kjenner meg så igjen i det du skriver. Vi hadde som sagt egen bil så vi fikk reist litt rundt, opplevde på denne måten et helt annet Kreta enn når vi har vært på charterturer. Men du og du for en utfordring å kjøre bil i selve Chania, de første dagene tviholdt jeg i dørkarmen så knokene hvitnet. Men etter noen dager ble man vant til kjørekulturen deres og vi klarte oss uten noen uhell.
  Blir nok flere turer nedover i årene som kommer for oss også, etter første turen så er man solgt.
  Ha en fortsatt strålende sommer! :o)

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)