mandag 5. desember 2011

HusmorskolenUtdrag fra husmorskolens lærebok 1934


Det daglige renholdet måtte være grundig. Alle rom måtte luftes, gulv skulle vaskes og støv tørkes. Små gulvtepper skulle ristes og større tepper måtte man tørke over med en klut. Selvsagt måtte også bad og vannklosett vaskes svært grundig.


Den ukentlige rengjøringen var svært omfattende. I tillegg til å inkludere det som lå i det daglige renholdet gjaldt det nå å gå enda grundigere til verks. Alle tepper skulle ut, alle møbler gjøres rene. Gulv, panellister, dørlister og vinduskarmer måtte vaskes. Sengeklær luftes og madrasser rengjøres. Og sist, men ikke minst, måtte man huske å vaske alle håndtak. Disse var slemme smittebærere, som det sto i læreboka.


Og om ikke dette var nok hadde man også den årlige hovedrengjøringen. Dette var storrengjøring der alt av møbler skulle flyttes på slik at tak, vegger, dører, vinduer og gulv kunne vaskes. Her måtte hele huset ende-vendes, noe som sikkert ikke var en lett jobb for husmoren. Uten alt for mange hjelpemidler og med bøtter med vann som ofte måtte bæres opp og ned trapper, er det ikke vanskelig å forestille seg at dette var tungt arbeid. Men det er nok ikke kun det læreboka sikter til når den påpeker at husmoren måtte ha en god arbeidsplan og ikke ta for mange rom av gangen. Denne rengjøringen ble nemlig ofte sett på med skrekk av dem som ikke deltok i arbeidet. Derfor var det viktig at husmoren gjorde de mest "romsterende" arbeider når husfaren ikke var tilstede. 


Er det ikke fantastisk hvor enkelt vi har det nå i forhold til våre besteforeldre. Er det rart de rynker på nesa når vi kommer frem med microfber klutene fra Enjo eller nesten hisser oss opp når vinduene åpnes for da virker ikke varmigjenvenderen slik som den skal. 


Det eneste som antagelig fortsatt ville blitt vel mottatt er den linjen om å gjøre mest mulig når far er på jobb slik at når han kommer skal han ha fred å ro....ja særlig! 
Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt når besteforeldrene våre titter skeptisk over brilleglassene ide mannen åpner døren hjemme når det ringes på, iført rosa oppvaskhansker og forkle. Her blir det julevask og kjenner jeg meg selv kommer jeg sikkert til å spraye over gulvene og svinge moppen minst 10 ganger til før julaften. Det samme gjelder støv. Jeg er en ræser med mikrofiberkluten. Det tar meg nøyaktig 3 minutter og 54 sekunder å sveipe over ting i stuen og på kjøkkenet. Vakebøtten blir brukt som  juletrefot, ute på terrassen og  skulle jeg få det for travelt med moppen min før jul så ringer jeg bare citymaid
(Felles telefonnummer : 4000 6330)

8 kommentarer:

 1. Fint innelgg på en travel mandag. Åhh som jeg liker slike husmor fra gamledager tekster.

  Merker jeg får prestasjonsangst innimellom jeg bor jo i ett gammelt hus der det bodde en husmor av den gamle sorten. Så tenker jeg burde være flinkere med vaskingen bare for å hedre henne liksom men jeg lever jo i 2011 med 3 barn

  Hastalavista

  SvarSlett
 2. Hehe...du e jo bare herlige åg..:)
  Ha en fine mandagskveld Elin!!:)Klem

  SvarSlett
 3. hehe kjekt innlegg,skulle gjerne vært en slik husmor,men det får holde med det daglige vasken over gulvet og helgevasken.

  ha en flott kveld videre,klemmer hege

  SvarSlett
 4. Supert innlegg!;) Ting har forandret seg, det skal være sikkert. Men jeg kan ikke si at jeg er så lei meg for dett når det gjelder akkurat dette :)

  Klem Marit

  SvarSlett
 5. hihi.. måtte flire litt av husmorboka :) vi er så mye heldigere i dag ja, med hjelpemidlene våres :)
  God kveld til deg
  Klem Tonje

  SvarSlett
 6. Tidene har forandret seg, nå er husmoren gjerne en travel utearbeidende kvinne og husarbeidet tas når det er nødvendig!
  Husker da jeg var barn, både mormor og mor pusset vinduer hver uke og reine kjøkkengardiner skulle henges opp hver eneste fredag... Tidene har nok forandret seg ja...

  SvarSlett
 7. Hehehe...
  Og i tillegg skulle de ha maten klar og tøflene og avisen lagt frem til mannen kom hjem.
  Glad jeg ikke var husmor på den tiden.
  Morsomt innlegg Elin:)

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)