mandag 21. februar 2011

Sy din egen Tilda - trinn for trinn...Del. 1.

Jeg husker da jeg skulle sy min første Tilda i august 2007. Det var bare et under at jeg kom helskinnet fra det og ikke fikk varige skader av surstoffmangel.
Jeg satte nemlig å holdt pusten store deler av tiden. Jeg måtte også ta hvilepauser og pustepauser fra sying  for jeg var livredd for å gjøre feil.
Jeg vil at dere skal huske på det, at ingen kommer å biter deg i fingeren om du syr feil. Skulle du ønske en pause eller to mens du syr så er det lov!


Har du ikke en slik kit som jeg har så kopiere mønster fra tildaboka. Det er egentlig akkurat det samme hvilken Tilda dukke du velger å lage for prinsippet er det samme. Jeg har faktisk valgt å starte med den som er mest kronglete. Den med todelt kropp.


Mål opp en bit hudstoff. (Mål med å legge mønsteret på stoffet). På mitt mønster så skal det som er over den stiplede linjen være hudstoff og det under kjolestoff.


Etterpå så  legger jeg mønsteret oppå kjolestoffet å klipper av en bit som rommer kroppen under den stiplede linjen.


Her ligger ligger mine deler. I bunnen ligger det som skal bli kroppen ned forbi den stiplede linjen og oppå ligger det  som skal bli hode, hals og skuldre. Legg stoff delene kant i kant.Fest med par nåler, slik at stoffet ikke skal gli når du syr.


Sy de to stoffene sammen med en rett søm.


Etterpå måler jeg opp nok hudstoff til ben og armer. Legg stoffet dobbelt.  Legg mønsteret på å tegn av to armer og to ben. Pass på at det er litt mellomrom mellom de forskjellige delene.


Jeg tar kroppsdelen å stryker den på vrangen. Jeg presser ut sømmen til hver sin side. Det er fordi da blir det ferdige resultatet finest synes jeg.
Så legger jeg kroppsdelen dobbelt med vrangsiden ut.( altså rette mot rette ) Pass å at sømmen ligger pent over hverandre når den blir liggende dobbelt.

Så tenger jeg av kroppen. Den stiplede linjen skal legges i kanten mellom de to stoffene. Eller der hudstoffet møter kjolestoffet. Tegn av kroppsdelen.


Sy rundt kropp, ben og armer. Du skal sy på streken og ikke utenfor. Da vil Tildaen blir for stor. Ikke klipp ut ben og armer før du syr.  Hvis du synes det er vanskelig å sy så ta et par pauser innimellom de forskjellige delene. (erfaring he he og husk å puste...)


Når du er ferdig å sy så klipper du ut de forskjellige delene men la det være litt sømmon på utsiden av sømmen.  Så tar du en blomsterpinne, blyant, et eller annet tynt langt men ikke så skrapt, å vrenger de forskjellige delene.


Når delene er vrengt så stryker du dem slik at de blir slette. Dette gjør slik at det ferdige resultatet blir penere.

Neste gang skal vi stappe å montere kroppen, lage hår og ansikt.

Lykke til :O)

Ha en kreativ og strålende sy-kveld.


23 kommentarer:

 1. Så snilt å dele dette med oss! :-)

  Har veldig lyst å prøve meg på en, men først må jeg rydde meg ned til symaskina på kontoret ;-)

  Gleder meg til neste del :-)

  Kristine :-)

  SvarSlett
 2. Så flink du er å forklare Elin!
  Og Tilda'ene dine e bare så utrulig flotte!!

  Eg huske endo når eg sku sy min første Tilda... Heilt oppslukt i både mønster og stoff.. Nokre intense timar bak symaskina.. Og heilt utmatta når dokka var ferdig, og det "pluttselig" var gått mange, mange timar ;)

  Ha ein strålande kveld!

  Klem fra
  Kjersti

  SvarSlett
 3. Herlig Elin;)
  Så grei du er som legger ut oppskriften;) Er nok veldig mange som tør og prøve seg nå... og det er jo supert, de er jo bare så vakre disse damene ♥ Og etterhvert designer man sinde egene Tilda-frøkener, blir liksom litt hektet;)

  Det er mye pirkearbeid, og tar litt tid, men sååå gøy når de er ferdige;)

  I dag kjøpte jeg meg den nye boken, og den var knallfiiin!!!
  Så nå går jeg snart løs på en slik som du lager jeg og;)

  Ha en fin kveld!

  Klem Line

  SvarSlett
 4. Oj, nå skjønner jeg hva jeg gjorde feil når jeg prøvde meg på en Tilda, hehe. Jeg må nok investere i mere stoff, skjønner jeg. Å, nå gleder jeg meg til å starte igjen! Tusen takk, Elin:) Klem fra Eli.

  SvarSlett
 5. Supert Elin♥
  Dette skal eg jammen prøve! Snill du er som gidder å lage til dette!!

  Klem Anita♥

  SvarSlett
 6. Takk for godt tips!!
  Jeg har ikke laget denne som har to delt kropp!1Men nå blir ikke det noe problem pga deg:)

  ha en fin ny uke!!!

  Klem Linda:)

  SvarSlett
 7. Dette MÅ jeg prøve...selv uten sy erfaring ; ) !! Du fikk det til å se enkelt ut, men med min tålmodighet blir det nok alt annet ; ) Tusen takk for at du deler!!
  God natt

  SvarSlett
 8. hmmmmm....
  ei slik eske fikk eg til jul ....
  har ikkje tørd å åpne den enda eg.

  Mandagsklemma fra monika

  SvarSlett
 9. Hei!! Så flink du er til å vise og forklare:))
  You got mail:))
  Ha en nydelig uke, klem Tone

  SvarSlett
 10. Så snill du er! Nå mangler jeg bare stoff... og så kan jeg sy mine egne damer, toppers!
  Takk! :)

  SvarSlett
 11. Takk for at du la ut dette! Jeg har flere slike sett som bare venter på meg. Nå fikk jeg lyst til å sette igang :)))

  SvarSlett
 12. Tusen takk for en veldig grei og forståelig innføring! Veldig fint for oss som bare har kommt til tenkestadiet ennå når det gjelder å sy Tilda dukker;)
  Gleder meg til neste del, ha en god dag :))!
  Kristin :o)

  SvarSlett
 13. For en flott forklaring...nå skal jeg jammen prøve meg på en slik jeg også... Har alle Tilda-bøkene, men har aldri sydd noen av figurene fordi jeg har innbilt meg at det er så vanskelig... Men nå med en slik trinn for trinn forklaring med bilder så tror jeg jammen meg at jeg også skal få det til... :) Tusen takk! Gleder meg til fortsettelsen!

  SvarSlett
 14. FAntastisk forklaring!
  Nå kan jeg kanskje bli ferdig med det kit'et jeg kjøpte for...umm...iallefall 1 år siden..
  Takk!

  SvarSlett
 15. Hei!

  Jeg har såååå lyst på Tilda-figurer, men kan ikke å sy (!). Jeg har aldri lært meg å sy, og det eneste jeg gjør med nål og tråd, er å sy på knapper som har falt av på plagg, og stoppe ett og annet hull. That's it. Jeg hadde håndarbeid på skolen og lærte å tre en symaskin....Tror du jeg også kan greie å sy meg en Tilda-figur?

  Uansett, tusen takk for at du deler fremgangsmåten med oss andre!

  Syr du Tilda-dukker på bestilling?

  SvarSlett
 16. Thank you. Making this doll has me worried. Your help is appreciated.

  SvarSlett
 17. try this web-site click now go to this site he said check my reference blog here

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)