tirsdag 30. desember 2014

Tirsdag, kalkuntabbe og snart nytt år.


Hei og god Tirsdag

Det er dagen før nyttårsaften og jeg holder på med husarbeid. I morgen skal  tiden min vies til matlaging og kos med familien, så planen er å gjøre meg ferdig med klesvask, støvsuging, matvarehandel og alt som følger med i dag.I morgen skal det serveres kalkun her i huset og det er noe jeg virkelig gleder meg til å tilberede. Første gangen vi skulle ha kalkun her hjemme gikk vi selvfølgelig på " tror at den tiner på et par timer" smellen.Jeg var helt fortvilet. 5 kilo dypfrossen kalkun og kun noen få timer til gjestene skulle komme. Vi prøvde varmt vann, hår føner trikset og vi prøvde å legge den på varmekablene...men ingenting nyttet.

Det ente med at vi måtte hive seg i bilen og ta alle butikkene for seg for å høre om de hadde tint kalkun. Etter å ha vært innom hver eneste butikk i kommunen vår endte vi i nabokommunen og der hadde de kalkun som ferskvare.
Riktig nok en veldig dyr ferskvare men kalkun ble det og vi ble 600 kroner fattigere.
Den tabben glemmer ingen av oss så i går ble kalkunen kjøpt og lagt på kjøkkenbenken for tinging.


Kalkun uten stuffing (ingen spiser det her i huset likevel)

1 passe stor kalkun ( vi er en familie på 4 og jeg har kjøpt ca 5 kilo) Vi spiser ikke 5 kilo kalkun men jo mindre den er jo lettere har den for å bli tørr under steking og frossen kalkun koster ikke så mye. Jeg kjøpte i går til 29,90 for kiloen. 

Når kalkunen er tint legger du den på et stekebrett. Løsne skinnet fra kalkunkroppen ( ved løfte skinnet fra kalkunkroppen forsiktig med hendene). Kalkunskinnet skal ikke tas av bare løsnes fra bryset. Lag en blanding av smør, salt og pepper og legg gode klatter av dette innunder skinnet. Prøv å skvise ut smøret slik det noenlunde blir fordelt over hele bryststykkene. 

Sett kalkunen inn i ovnen og stek den som  angitt på kalkun esken. Hver 20 minutt pensles den med en blanding av smeltet smør, salt og pepper. De fleste kalkuner har et lite termometer som spretter ut når kalkunen er ferdig. Følg med på dette. Men  regn sånn ca 1/2 time på kiloen. 


Når kalkunen er ferdig må den få hvile. Jeg legger folie over den. Kjøttsaften får da tid til å sette seg i kalkunkjøttet. 
Til Kalkunen lager jeg saus av skyen som blir liggende igjen i langpannen etter kalkunen en er stekt. Jeg serverer kokte poteter, gulrøtter, rosenkål , tyttebærsyltetøy og potetgull til. Å ja ! Potetgull! Saltet Maarud potetchips ved siden av. Det smaker himmelsk. Prøv!


Til dessert... I år blir det sjokoladepudding ( tror jeg) Hjemmelaget sjokoladepudding med vaniljesaus.

Jeg sitter her å drømmer meg bort. Kalkun, saus, deilige grønnsaker... sjokoladepudding.....jeg glemmer helt at jeg må få unna litt mer kler, få ryddet opp på vaskerommet og  så må jeg ut å hakke is slik vi slipper benbrudd før nyttårsaften.


Ha en fin fin dag. 

Klem fra Elin :)

3 kommentarer:

 1. so cute!!! happy new year!!! angie

  SvarSlett
 2. Jeg vil likevel anbefale stuffing, for med den tilfører du kjøttet væske.....jeg bruker sviske/eple, den blir ikke spist her i huset heller, men den gjør kalkunen godt! Lykke til! - og Godt Nytt År! Mvh Johanne :)

  SvarSlett
 3. Hei ;) Her må jeg trekke på smilebåndet. Flere som har brent seg på frossen kalkun;)
  Vi bruker også potetgull, samme sorten, til kalkunen og vi bruker den til ribben. Guttene mine har overført denne tradisjonen til studievenner og flere. I år er vi to til middag nyttårsaften, rart men helt greit ;) Hjorte-file til middag.

  Ønsker deg en fin nyttårsfeiring og et Godt Nyttår;)

  Klem fra Ann-Mari

  SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)