torsdag 20. desember 2012

Lettlaget julebuffet med suksess...


...eller lunsj eller til og med frokost.

Noe av det jeg liker best med julen (dette høres ufordragelig voksent ut) er maten! Jeg liker å spise mat, lage mat og servere andre maten jeg lager. I julen synes jeg det er hyggelig å sitte lenge til bords og koser meg med mat uten å stresse eller sovne  av utmattelse på sofaen mens gjestene spiser.

Jeg er absolutt ikke den som lager all fra bunnen av, selv ikke i julen.
Det har jeg verken  tid og overskudd til så jeg lager min egen vri på ting og både familie og gjester pleier å gå fornøyde og blide fra bordet hver eneste gang.

Her kommer noen retter som er fantastisk lette å lage og smaker utrolig godt! Å det aller beste er at man sliter seg ikke ut på å stå å lage mat i timevis før gjestene kommer.


Min buffetmeny består av:
Skinke ( kjøp et par skinkebokser)
Eggerøre
Kabaret
Karbonader ( varmes i en gryte med buljongvann...blir veldig gode)
Kyllinglår ( varmes i ovnen )
Oster ( 2-3 forskjellige slag på et fat med druer)
Leverpostei

Som tilbehør har jeg laget:
Potetsalat ( pyntes med hakket purre på toppen)
Salat og dressing
Hjemmelaget remulade ( pyntes med hakket purre på toppen)
Frosne grønnsaker (følg anvisning på pakken)
Bacon (sprø stekes)
Rødbeter
Salte kjeks
Godt smør
Hjemmelagde rundstykker

Rundstykkene

Jeg baker alltid rundstykker selv. De er både lette og lage og veldig gode. Jeg baker heller flere omganger i julen enn å fryse dem fordi jeg synes de er best ferske.

Bruk ca en liter hvetemel, en pakke tørrgjær 6-7 dl melk ( 38 grader), 50 g smeltet smør litt salt og litt sukker.

Bland det tørre, smelt smør og varm melken.  Bland alt sammen og tilsett mer mel til du får en smidig deig. La heve til dobbel størrelse og trill ut rundstykker. Etterheves til en passe størrelse  og stek dem midt ovnen på 220 grader i ca 15-20 minutter (de skal være gyldne) ta dem ut og pensle på melk når de er helt varme (da blir de myke og veldig gode) eller pensle med smeltet smør og strø på flagsalt.



Ting jeg plerier å servere til en julelunsj er : Karbonader som jeg varmer i en gryte med varmt buljongvann (isteden for å steke dem) ferdigstekt løk ( kjøpes i frossen tilstand)

Jeg server skinke men da i form av skinkebokser. Jeg deler opp skinken i fine skiver.som tilbehører serverjeg eggerøre (familien er superglad i eggerøre)  og grønnsaker til.
Som saus lager jeg mormors herlige hjemmelagde remulade som du lager slik

Mormors deilige remulade

Pisk 3 dl. kremfløte til krem og bland dette sammen med 1 pakke majones. Spe med saften til syltede agurker til en tykk saus. Du kan eventuelt hakke et 20 talls syltede agurker og blande i.
(Kan fint lages dagen i forveien) Ha remuladen over i en fin serveringskål.




Kabaret med egg og reker
Kabaret lager jeg  alltid i julen. Da gjør jeg som anvist på pakken og legger i grønnsaker
hardkokte egg  i skiver og reker fra boks.  Også til denne serverer jeg mormors hjemmelagde remulade til.


Ferdigkjøpt leverpostei serveres  sammen med rødbeter og stekt bacon.
Jeg kjøper også inn et par gode oster, salte kjeks druer og så kjøper jeg alltid valnøtter som ligger i akasiehonning (finnes ofte ved siden av oste disken)  Et år kjøpte jeg en hel brie som jeg la på et fat og helte honningen med valnøttene over. Det både så og smakte fantastisk.

Potetsalat
Hjemmelaget potetsalat hører alltid med synes jeg. Det passer godt til skinken, kyllingen og karbonadene.

Jeg bruker, Kokte skrelte poteter, en løk, en purre løk, saften fra syltede agurker majones. rømme salt og pepper.

Kok potetene, rasp løken, bland løk, pepper, salt, rømme og majones og saften fra sylte agurkene. Kutt purren fint, del potetene i terninger ( ikke så veldig små for det er godt å ha litt å bite i) hell sausen over potene,  rør om og la det stå å trekke litt. Dette kan du fint lage dagen i forveien.

Anrette alle rettene på fat og pynt med grønnsaker som tomater, sitron agurk osv. 


Ha en fin fin førjul og lykke til med maten og gjestene.




17 kommentarer:

  1. FINT GJORT AV DEG. GODT MED TIPS- OG FORANDRING FRYDER. TAKK TAKK.

    GOD JUL TIL DERE,
    HILSEN TOVE

    SvarSlett
  2. Harley fra Flekkefjord tar en pust i fra pepperkake baking og kokosmakroner.. !!

    Og hilser TIL DEG DU SKJØNNE :-)))

    God Jul :-))

    SvarSlett
  3. Ååååå,så mye fristende du hadde på koldtbordet ditt!!!
    Fikk ganske vann i munnen av alt det gode du remset opp;)
    Ønsker deg og dine en super jul!
    Klem Caroline

    SvarSlett
  4. Ja det behøver ikke å ta så veldig lang tid å lage litt god mat.Men jeg tror det er noen av oss som koser oss med det, og dermed syns det går fort. Mens andre syns det er et ork bare å tenke på å lage potetsalat eller rundstykker.
    Ha fortsatt flotte førjulsdager :)

    SvarSlett
  5. Nå reddet du jula for meg ♥♥
    Jeg skal ha jule selskap og lurte fælt å¨hva jeg skulle ha.Dette var genialt :))
    Skal absolutt prøves ;)

    Klem Bente

    SvarSlett
  6. Altid hyggeligt at kigge forbi her hos dig.
    Jeg nyder dine fine billeder.... Rigtig glædelig jul.
    KNUS Susan

    SvarSlett
  7. Høres godt ut dette!Nyt førjulstiden.

    SvarSlett
  8. Mmmm, dette høres bare nydelig godt ut! Er enig med deg, det er så deilig å kose seg med god mat man gjerne ikke spiser så mye av elles i året, nå når det er jul;o)))
    Takk for flotte menytips!
    Ønsker deg en deilig jul med mye kos!
    Juleklem fra Solveig

    SvarSlett
  9. Måtte bare innom og ønske verdens beste prinsesse en riktig god jul!!!:)Håper du får noen herlige dager med dine kjære:)Gleder meg til vi ses igjen:)(Rakk visst ikke å gå innom Tove på julepynt-jakt...men takk for tipset!!:))
    Kjempegod klem fra Camilla:)

    SvarSlett
  10. Hei prinsesse,kjempe kjekke tips du delte med oss i dag,selv pleier jeg å gjøre alt fra bunnen av,men av og til "jukser"jeg litt,litt enkelt må man få lov til å gjøre det for seg selv av og til.ha en strålende helg og i tilfelle jeg ikke rekker å besøke bloggen din på jul ,ønsker jeg deg og din familie en fantastisk jul,klem hege

    SvarSlett
  11. Oj, vilket läckert julbord du dukar upp! Önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

    SvarSlett
  12. Hei Ser ut som en fin blogg som jeg velger å følgemed på videre. Skal lese mer i romjulen. God jul
    Julehilsen fra Oliv

    SvarSlett

Tusen takk for for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen min. Det setter jeg utrolig pris på. Klem fra Elin :o)