tirsdag 26. april 2011

En dukkert før frokost...


God morgen  og god mandag!
Siden det fine sommerværet forsetter og Tilda damene ikke er kjent for å være noen pyser tar de seg en kjapp dukkert i bekken ned forbi huset, før frokost ute på terrassen.  Resten av dagen skal Tilda damene ligge langflate på terrassen å slikke sol.


Kort dag på arbeid og høytrykksspyling av terrassen står på timeplanen i dag.Kvelden skal gå med til kreativt arbeid i form av Tildahår og skjolesying....til Tilda engler, selvfølgelig. Kan ikke bli bedre på en tirsdag :)

Tjolahopp tjolahei.

mandag 25. april 2011

På vei mot sommeren...



Tilda engelen står her å kjeder seg mens hun venter på at vingene hennes skal bli ferdige. Hun står her å tripper. Hun kan liksom ikke få dem på seg fort nok. Resten av kvelden skal hun øve seg på å fly rundt i stua vår, mens en etter en av venninnene hennes får klær og vinger de også. 


Jeg har lovet henne smykke og armbånd så jeg må henge i å få det gjort. Men smykker til engler de lager jeg mens jeg ser Farmen. Det er greit å ha flere ting å holde på med samtidig. Så får man gjort noe liksom mens man allikevel sitter her å glor.
Det skal bli godt å komme tilbake til jobb igjen. Godt med rutiner i hverdagen. Vi har hatt en vannvittig flott påske. Dette her trengte vi Nordmenn synes jeg. Få varme opp de frosne kroppene våres. Og så holder vi ut de siste par månedene før det er sommerferie. For det er jo faktisk ikke mer en sånn ca 7 uker til skolen tar sommerferie. Det er en god tanke. Eller hva?!?



Thailandsturen vår ble  det ikke noe av, fordi min gode venninne og blogger Monica skal ha baby.
Hun er sånn cirka 7-8måneder på vei i de tider vi skulle hatt sitter på flyet til Thailand. Så vi bestemte oss veldig fort at dette ville vi ikke. Å dra avsted med en høygravid dame så langt bort. Vi skal finne på andre kjekke ting sammen med " Det lille ekstra familien".

I tillegg til å feriere med venner denne sommeren skal jeg og min familie til Danmark. To uker som skal brukes til både sprangtrening, familiekos, shopping og avslapping.

Jeg har lyst til å få besøkt flere av de danske butikkene  i den stilen jeg liker og spesielt de som blogger.
Det hadde vært utrolig koselig å kunne stukket hodet innom å slått av en prat. Jepp jeg kjenner det i magen.
Jeg er klar for å begynne å glede meg til sommeren...

Ha en fin start på vei mot sommer


søndag 24. april 2011

En deilig første påskedag.



Hei og god første påskedag.
Dagen har minst vært like flott som alle de andre denne påsken. Jeg stod opp tidlig og jeg kan ikke annet en å smile ( oppe før 6 for å få mest mulig ut av dagen) når jeg våkner til strålende sol og skyfri himmel, fugler som synger og humler som summer.


Morgentimene  i påsken har jeg brukt til å drikke kaffe, høre på radio, stappe Tildaer eller montere Tildaer. Nå ligger det snart 10 stk av disse kroppene klar for å få klær og detaljer. Det er det som er det kjekkeste synes jeg. Klær og detaljer.


Her ser dere min datter, Miss Daisy 3 og meg tidligere i dag, etter at hun hadde ridd feilfritt og flott på sprangstevne i Egersund. Det er fantastisk å kunne dra avsted med hele familien å treffe venner og bekjente i et slikt vær. En flott dag for hele familien og Daisyen vårs.

Resten av ettermiddagen skal brukes til Tildasying, vasking av stevneklær, gulvvaske og påskekrim  :O))

Ha en strålende kveld alle sammen. 

Og til dere som skal ned fra fjellet eller hjem fra hytten....
kjør forsiktig! 

lørdag 23. april 2011

Påskeaften


For en påskeaften vi har hatt!
Nå er jeg ganske sikker på at denne påsken kan mange skryte av været, og været har  noe å virkelig noe å si om hvordan vi har det.
Det derre "det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" stemmer ikke  i enhver situasjon og iallfall ikke i påsken.

Påskeaften er her, påskeskinken er snart ferdig  til å spises men vi er alle tre helt skutt etter alt for mye frisk luft, vind, sand og sol på sprangstevne i dag.
Mannen ligger å sover på sofaen og datteren måtte ta seg en dusj for å ikke sovne. Jeg selv ser ut som en kokt hummer etter å ha blitt sandblåst å solbrent. Men guri så godt vi har det. Påskeferie er herlig!

Ønsker alleen aldeles nydelig påskeaften.



Sommerstemning på landet...


Bildene som ble tatt i går gir virkelig sommerstemning. Her har sommeren kommet både utendørs og innendørs. Jeg plukket noen av stemorsblomstene i går å pyntet med dem innendørs. Et nydelig lite blikkfang. Det er ikke alltid så mye som skal til.


Sammen  med flueskapet, en gammel emalje øse og det nye røde vatt teppet mitt, så er stemningen på kjøkkenet både sommerlig og landlig.


Fugleburdet ble vakkert som hvitt. Jeg synes det er utrolig hyggelig å kunne gi ting som er utgått på dato en ny start.
Jeg er ikke helt fornøyd med den brune bunnen i plast. Jeg tror jeg skal gi bunnen på buret en omgang med sinkspray, før jeg legger i papir i den. Men å kjøpe sinkspray på langfredag er ikke så himla lett så jeg får vente til over påske. I dag velger vi bort åpne butikker til fordel for familieutflukt for både tobente og firbente. (sprangstevne i Egersund)


Påsken til nå har rett og slett vært helt skjønn. Og det ser jammen ut som påskeaften skal bli likedan.
Når jeg stod opp kl. 5 så var det 13,7 grader ute.  (Jeg sovnet som en stein kl: 23 i går kveld etter en lang dag ute i solen som ble avsluttet med å høytrykk-spyle terrassen. Jeg behøver ikke mer enn 5 timer søvn, så jeg har faktisk sovet 1 time lenger enn det jeg pleier )
Med en varm start på dagen, var det bare å koke seg kaffe å sette seg ut på frokostterrassen mens jeg lyttet til fuglene som også hadde stått opp. En skikkelig fin start på dagen.


Jeg ønsker alle som er innom en riktig god påskeaften. 


fredag 22. april 2011

Restaurering av fuglebur...


Vi er i hagen...
Ja det er vi, for finere vær til påsken er lenge siden. Sol hver dag. Gradestokk som ikke minner om sommertemperaturer men er sommertemperaturer. Kleskoden er shorts og singlet. Guri så takknemlig jeg er for slike flotte dager.  Langfredagen skal nytes.


Nye hagemøbler skal kjøpes inn til  den store terrassen vår. Derfor viser jeg ikke bilder fra den siden av huset. Og gjentar stadig bilder fra terrassen utenfor kjøkkenet.
Vi kjøpte noen møbler for noen år siden. Vedlikeholdsfrie og greier...Men det var noen lettvektere av stoler  som fløy vegg imellom bare det så mye kom et lite vindpust. Her  må det tyngre ting til for at de skal holde seg i ro og tre er tungt. Og jeg vil ha hvite møbler.
Jeg har spart de nye hageputene mine fra Falby til disse møblene. For øyeblikket ligger Falby putene til pynt oppå toppen av skapet på soverommet, men forhåpentligvis skal de ikke ligge der lenge.


Mens jeg venter på hagemøbler så koser jeg meg med å fikse på ting jeg allerede har, eller gjør om på ting som ikke er så fine lengre. ( påskefri er fint til å bruke til akkurat slike ting)
Fugleburet er mannens sitt. Jeg plukket det opp av svigermors kjeller her om dagen. Planen er å spraye det hvitt i løpet av formiddagen. Bunnen har jeg tenkt å kle med fint papir som skal skiftes ut etter humør og årstid.
Men først skal jeg sette på en maskin med klær ( selv om det er langfredag, ja) og komme meg ut i sola å nyte en kopp kaffe.

Tudeluuuuuuuuuuuuuuu

onsdag 20. april 2011

Påskekrim 2011 Slutten...


Det er med stor fordel å lese de andre delene på påskerimen før du leser denne.

Påsken 2011 

Å henge opp klær er det kjedeligste Liv gjør. Sola skinner og det er nesten 20 grader ute. For en fantastisk påske. 
Elin kommer inn porten og hiver seg ned i en av stolene som står ved inngangsdøren.
Er du klar? Det skal bli godt å få orden i kjelleren og i løå. Sommermarkedet  i westernbyen i juni er ikke langt unna og de må henge i hvis de skal få orden på alt innen den tid. Så flott at vi kunne ta det vi ville at ting fra huset og løå, Liv. Her er det mye som kan selges på bruktmarkedet.

De tar hver sin søppelsekk å går ned de gamle trappetrinnene. Selv om sola skinner så er det kaldt og rått inne. Det lukter muggent og fukt i hele kjelleren.

 Et helt år med fukttørker hadde ikke hjulpet stort.  I den innerste delen av kjelleren er det små rom på rekke og rad. De har alltid prøvd å finne ut når huset ble bygget men ingen kunne svare dem på det. Det de visste med sikkerhet var at frem til 1950 var huset kun 1 etasje. Det var de som bodde her på 50 tallet som hadde fått bygget på en ekstra etasje. 

De går inn til venstre. Til døren ved siden av trappen. Dette har  fungert som dusj tidligere. Dusjhodet henger på veggen enda og en hjemmesnekret benk står på motsatt side under en liten ventil langt oppe på veggen. 
Rommet et malt i en opperasjons grønn farge, og gjør slik at rommet virker enda kaldere å fuktigere enn resten av kjelleren. Innunder benken står kasser på rekker og rad. 

Vi bærer dem ut  Liv. Jeg står ikke her inne i dette lyset og jobber.
De må gå to ganger for å få med seg alt. Lukker døren til dusjrommet  å setter på kroken.

Innover i den gamle delen vet de at det står mange kasser. Kan vi ikke bare hente alt å ta det med utenfor? De liker seg ikke her i kjelleren. Det har de aldri gjort. I det innerste rommet er det akkurat som luften forsvinner og det blir vanskelig å puste. Men de må inn dit. Kassene står å venter på dem.


Tilsammen 19 kasser står ute på plenen. De begynner å ta ut innholdet fra kassene for å sortere tingene som skal kastes og ting som skal beholdes. 

Noen gamle klær, bøker, gamle fotoalbum og serviser. Fotoalbumene er virkelig gamle. De blir sittende å bla i dem. 
Ålgård 1897. Tre damer i staselige klær sammen med en prest står utenfor en kirke. Under bildet står med  snirklete håndskrift. Bodil, Telma, Anna og Alfred.


De bladde videre. Det var flere bilder fra Ålgård som de dro kjensel på. Den gamle fabrikken, den store hvite bygningen som nå er kommunehus og det gamle meieriet.
Se Liv...huset. Huset som de nå satt ved var avbildet på et av bildene.  Kun 1 etasje. Ved siden av stod den gamle løen.
Under bildet stod det: Påsken 1899

Liv hadde funnet et annet album med bilder fra en hage som hun dro kjensel på. Huset hadde nå blitt bygget på, og fremsto helt likt som i dag. I hagen lekte barn og ved et hvitt hagebord satt ett par damer og drakk kaffe. 

De tittet videre i albumet. Husets inndeling var etter det de kunne se likt som i dag. Fire store stuer, det lille kjøkkenet og lemmen ned til kjelleren.
De fant bilder av kjellen også. Dusjrommet og det innerste rommet. Hyller på rekke og rad med syltetøyglass. 
Men noe var annerledes. På den ene veggen var det noe som liknet en liten dør. De tittet på hverandre, reiste seg og småløp inn i kjelleren.

Innover mot den delen av kjelleren de minst likte. Der de nettopp har vært. På veggen der de for litt siden så en dør på et bilde, står det nå en stor hylle. 

Liv forter seg ut igjen å kommer inn med et brekkjern. Hun setter brekkjernet inntil og legger all sin kraft mot det. Et stort brak og hele hyllen kolapser som et korthus. Og der, der den tidligere hyllen sto kommer den lille døren til syne. Døren på bildet. 

De ser på hverandre, går bort og åpner den. Det er mørkt der inne. De må bøye seg for å gå inn. Jordgulv og lyden av dryppende vann. 
Elin tenner ligtheren. Å det de ser overrasker dem.  
En brønn. Ikke mer en en halvmeter i diameter. De titter ned i den lille brønnen. Det er noe der Liv. Hvor ?
Det henger noe på kanten av brønnen.  Noe som blinker. Noe i metall.  Liv bøyer seg ned og kjenner på det kalde vannet før hun griper tak i det blinkende metallet. 
Hun reiser seg og i hånden har hun en smykke. Et slikt smykke som man kan åpne og som man kan ha bilder i...


Ute på plenen står de å titter på smykket. Elin åpner det forsiktig. Vannet må ha ødelagt bildene som en gang var der. Men inne i bilderammen, på hver sin side står det inngravert:

Alfred 1850-1934 og Hanne Dine 1879 - 1934  Sammen for alltid.

Helt hvitt interiør blir for stor utfordring i hverdagen...


Jeg fikk denne boken hjem i går. En bok jeg har sett frem til å få i hus. Jeg misstenkte at den kunne være fin å ha i samlingen over inspirasjon i hverdagen. Og jeg fikk rett!
Jeg har bladd i den minst 100 ganger siden kl: 19 i går kveld og er allerede inspirert....det spørs om de stille påskedagene blir så stille allikevel ;0)


Jeg er glad i rosa. Da vi bygget huset i 98 så var kledningen på huset en av tingene mannen skulle få bestemme. Kledning, garasje og loftsetasjen. Utvendig ble det brunbeiset, garasjen av betong og hele loftet ble furu...bokstavelig talt.
Jeg mener den dag i dag at det var flaks at sengen til datteren vår var hvit. Hadde den vært furu så hadde vi ikke funnet barnet igjen...


Det jeg ville frem til er at det er ikke så mange farger som går til brunbeiset panel ( synes jeg)
Men hvitt,  og rosa det er fint. Hvis man pøser på med sink i tillegg så aner man liksom hvilken stil jeg liker. Og jeg liker jo å ha fine ting utendørs også, ikke bare innendørs. Så her er det mye sink, hvitt og rosa som gjelder. I denne boka er det mye beige, sarte fargetoner, hvitt og sink.


Jeg skal jobbe godt med malerkosten hvis jeg noen gang skal få det så hvitt som på flere av bildene men det er ikke det som er målet heller.

Målet er å skape et hjem som jeg og min familie trives i og jeg vet ikke jeg om jeg ville trives  i et helt hvitt hjem.
 Jeg har sett hjem som er så hvite at jeg har lurt på hvordan de klarer finne tingene igjen, Hvordan de kan skille ting fra hverandre ?  Jeg liker humor i hverdagen men hvis jeg måtte føle meg frem  til dørene, møbler og ikke minst dyrene mine ( for de er jo også hvite) så vet jeg ikke om det hadde vært så artig i lengden.

Hva med alle skattene som jeg finner på bruktmarkeder, loppis og hos venner og bekjente ?
Det meste av de tingene er ikke hvite og mange av tingene kommer i hus med platina og tegn etter å både være brukt og gammelt. Jeg ønsker ikke ha alt hvitt men jeg vil at man kan allikevel kjenne igjen stilen.


Dere da? Ser dere på bilder å gjenskaper stilen til punkt og prikke? Eller finner dere elementer som inspirerer å blander det med tingene dere allerede har fra før?

Boka er iallfall verd å ha i bokhyllen. Denne blir nok bladd i flere ganger daglig i løpet av påsken.

Ha en nydelig onsdag





tirsdag 19. april 2011

Kom, bli med på kjøkkenet...


God morgen! Jeg vet jeg inviterte dere med på en kopp kaffe i dag. Det er enda litt tidlig men senere i dag trekker vi ut i sola.
Det har blitt sommerstemning på kjøkkenet vårt. Ja da, ja da, jeg vet det er påske men det er sommerstemning allikevel. Og jeg liker det. Det er rett og slett koselig å sitte på kjøkkenet omgitt av glade farger. Lyseblått, rødt, rosa, grønt, hvitt og lysegult.


Putene i slagbenken skiftes ut ofte. Et par nye puter og vips så har man et helt annet inntrykk av hele rommet. Teppet i benken har også blitt skiftet ut. Hvitt og lyseblått passer så godt til den rosa pelargoniaen i vinduskarmen.


Det samme har skjedd i stuen. Fra å nesten bare ha hvite detaljer i vinter, har nå lyseblått og rosa listet seg inn i interiøret.  Det er deilig med sol, påske, kaffe, lokale nyheter, fine farger og nydelige planter.

Vi sees senere til kaffen. Ha en nydelig solrik dag.


mandag 18. april 2011

Noe effektivt i kaffen...


Dagen i dag har vært virkelig effektiv! Fytti katta jeg tror det må være et eller annet i kaffen til frokost for jeg sprunget rundt mens jeg har sunget påskesanger for full hals. Sola skinner, himmelen er blå og jeg er i supert humør.

Kjelleren har lenge vært et eksplosivt tema her i huset. Der blir ting som vi ikke bruker, klær som er for små, leker og pynt jeg ikke har fremme oppbevart og den skulle vært ryddet for lenge siden... I dag fikk jeg ryddet å sortert.
Nå har jeg båret 4 esker med pynt som jeg pleier å ha fremme i vinterhalvåret ned dit. Hageputene fant jeg også under en haug med skisko, julepynt og en sekk med leker! HURRA!!!


Disse hjerte eskene hadde jeg glemt bort at jeg hadde og jommen om jeg ikke fant de også i kjelleren.
Nå står de til pynt i stuen samen med et par andre ting som også har blitt båret opp fra kjelleren ( tror jeg nesten har båret like mye opp som ned he he) Det er jo nesten rene julaften når jeg finner ting som jeg hadde glemt at jeg hadde :O)


Tidlig på formiddagen var jeg på Mega å kjøpte Spraylakk. Hvit. Nå skal alle de sorte rammene med sort hvitt fotografier bli hvite. Iallfall nesten alle. Jeg starter med stuen å jobber meg oppover.


Hagebordet til besteforeldrene til Liv har også kommet ut i sola. ( for deg som ikke vet hvem Liv er så er det en av sjefsløedamene og en god venninne. Bloggen finner du HER )
Jeg er altså fostermor for hagebordet til besteforeldrene til Liv.
Bordet er fra 1920 tallet og jeg liker det like godt som Liv. Tenk å være et hagebord å bli elsket så høyt :0D


Når jeg først var på butikken for å kjøpe spraymaling ( og en boks lyseblå maling...) så kjøpte jeg med en haug i påskeliljer. Disse skal plantes ute i sink-spannene dere ser på bildene. I morgen skal jeg fiffe litt på terrassen vår. Etterpå når jeg er ferdig skal jeg invitere dere alle sammen på kaffe.

Men nå må jeg ut å sjekke om bilderammene er tørket....

Tudeluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

søndag 17. april 2011

Pelargonia som pynt til påske


Det ble en flott vårdag her på sørvestlandet i går. Klesvasken kunne henges ut til tørk og det luktet møkk i hele bygda. Når bøndene sprer møkka si ja da er det vår.  Kvelden tilbrakte vi sammen med naboene. Det er koselig det når man kan hoppe over gjæret å ta seg en kaffekopp sammen. Sånn har vi det her vi bor.
I går var det middag som ble spist sammen med verdens beste naboer.


Etter jeg har skrevet om Pelargonia  her på bloggen har jeg fått mange spørsmål om denne "bestemorsplanten" Planten er lettstelt og utrolig vakker. Mange skriver til meg at de ikke får den til så her kommer noen tips.

De dør  oftere av for mye vann enn for lite. 
Pelargoniaene skal tørke opp mellom hver vanning. 
På sommeren når sola skinner / det er varmt ute, trenger de likevel en del vann. ( men de skal fortsatt tørke ut mellom hver vanning og på sommeren kan det skje i løpet av en dag)
Dette avhenger også av pottetype og størrelse på potten. En pelargonia i leirpotte må vannes oftere enn i plast, og små potter trenger ofte hyppigere vanning enn store fordi de tørker ut fortere.
På sommeren ønsker vi jo også å se de i full blomst, og hvis de får for lite vann tørker ofte blomsterknoppene inn. 


Husk å gjødsle
Jeg fikk et supert tips i fjor vår når det gjelder gjødsel av pelargonia. Kjøp slike gjødselspinner som har langtidsvirkende effekt. Da er det bare å stikke ned en slik en i jorden og så ordner gjødslingen seg selv hver gang du vanner den. Ikke stikk flere pinner ned i planten enn det som står på pakken for da vil resultatet bli mange vakre grønne blader og veldig lite blomster. 


Når blader og blomster visner eller blir stygge så kniper du de av
Det er fordi at hvis de blir sittende på bruker planten energien sin på gamle og stygge blader i tillegg til de nye. 






Her blir nå en god frokost  med omelett og godt brød, kaffe og dagens aviser, før vi drar ut på tur. 

Ha en god palmesøndag.

fredag 15. april 2011

Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:D


Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:D!!!
Da var påskeferien her i huset i gang og vi gleder oss stort over det alle sammen. Jeg feiret starten av påskeferien med å shoppe litt stæsj til hjemmet. (Jeg finner stadig gode anledninger for å shoppe stæsj)
Denne tavlen har jeg sett på flere ganger når jeg har vært innom FEEL.
Den skal få komme opp på veggen i gangen. Så kan man møte gjester med noen fine ord eller som her et hjerte. Hjertelig velkommen!


Eggene er gamle men har nå fått ligge fremme på kjøkkenbenken i et par uker nå. I fjor glemte jeg dem bort å fant dem igjen uti mai en gang og det er lovlig sent (eller for andre lovlig tidlig) med påskepynt. I dag skal de henges opp på bjørkegreiner.
Den lille holderen til te-lys ble også kjøpt i dag. Den var så utrolig fin i fargen og det passer godt med lilla og bittelitt gult til påske synes jeg.
Her fyres det i ovnen, det er sur ute men hyggelig inne. Det er ferie og jeg storkoser meg. Jeg koser meg slik at jeg i sted var nede i kjelleren å fant frem et malingspann. ( det er viktig med et lager av maling)
Jeg skal male en pinnestol senere mens jeg nyter noe godt i glasset og den gode tanken på at jeg har 10 dager fri.